Štampa

Mašine najnovije generacije vrhunskih performansi

stampa comex sabac

Strateško opredeljenje da pokrivamo segmente ciljnih tržišta sa najvišim kvalitetom štampe ambalažnih materijala uticalo je da se u koncipiranju tehnologije štampe odlučimo za opremu sa centralnim cilindrom koja je najadekvatnija za štampu tankih filmova, a da kapacitetom štampe do deset boja uvažimo zahtevana rešenja grafičkog dizajna.

Centralno mesto u tehnološkom procesu štampe zauzimaju tri flekso mašine maksimalne širine materijala za štampu od 1500mm. Sve tri mašine su poslednje generacije flekso tehnologije, visokoefikasne i produkcione, opremljene sistemima za 100% inspekciju štampe, sa smanjenom emisijom CO2 i efikasnim sistemima pranja i upasivanja.

Danas smo u mogućnosti da ponudimo kupcima dekorativne tehnike parcijalnog lakiranja mat kao i sjajnim lakovima, kao i teksturizaciju dodirne površine ambalaže “paper touch” efekat.

Upravljanje bojama

„Ink maker“ sistem za kompjutersko kreiranje nijansi boja

„Ink maker“ automatski disperzioni sistem za proizvodnju štamparskih boja, direktno povezan sa „X-Rite Ink Formulation“ softverom za precizno kreiranje nijansi u kombinaciji sa mernim uređajem, „X-Rite Exact“ obezbeđuje brzo i precizno kreiranje nijansi u skladu sa zahtevom klijenta.

„ESKO Kaleidoscope“ je superioran alat iz porodice „ESKO Artwork“ specijalizovan za profilisanje monitora, štamparskih mašina, štampača i njihovog međusobnog usaglašavanja kolor prostora, u cilju realnog prikaza mogućnosti kvaliteta štampe preko „proofing“ sistema.

Zahvaljujući ovakvom „color management“ sistemu mi obezbeđujemo ponovljivost, predvidljivost i doslednost u svakoj fazi proizvodnog procesa.

comex-sabac-color-management

Koekstruzija

Linija za koekstruziju polietilenskog filma

koekstruzija comex sabac

Obzirom na specifične i različite tehnološke i tehničke zahteve ambalažnog materijala koji se koristi na tržištima koje smo ciljno fokusirali, a imajući pre svega u vidu potrebu potpune kontrole tehničkih karakteristika materijala, “Comex” je realizovao investiciju opreme za koekstruziju polietilenskog filma, ukupnog kapaciteta od 2000t godišnje. Linija za koekstruziju polietilenskog filma je italijanske proizvodnje i čine je troslojni koekstruder i oprema za reciklažu PE filma. Linija za koekstruziju sadrži u svom sastavu i elektronsku kontrolu stabilnosti filma proizvođača „K-design“ koja doprinosi vrhunskim karakteristikama dobijenog polietilenskog filma.

Na ovoj liniji moguće je dobiti višeslojne polietilenske filmove adekvatnih svojstava za pakovanje deterdženata, zamrznutih proizvoda, mleka, papirne i pamučne konfekcije (toalet papir, maramice, ulošci), kao i različitih zrnastih i praškastih proizvoda. Takođe, moguće je obezbediti idealna svojstva filma za specijalne zahteve pakovanja kao što su vakuumiranje, pasterizacija, visoka brzina pakovanja, itd.

Polietilen koji se proizvodi je idealnih mehaničkih svojstava kada je u pitanju upotreba filma za štampu i laminaciju, a može se dobiti u debljinama koje se kreću između 25 i 200 mikrona, sa maksimalnom širinom od 1,6m što pokriva zahteve naših ciljnih tržišta. Proces dodavanja ulaznih sirovina (granulata) vodi se elektronski, gravimetrijskom metodom, što obezbeđuje pravilnu distribuciju željenog svojstva po čitavoj površini materijala.

Prepress

Odeljenje je opremljeno savremenim grafičkim tehnologijama i alatima

U saradnji sa firmom „ESKO Artwork“, „Comex“ prepress odeljenje je opremljeno savremenim grafičkim tehnologijama i alatima. „Comex“ danas u odeljenju grafičke pripreme poseduje sledeće ESKO softvere:

„Automation engine softver“ je novi standard uspostavljanja automatizovanog radnog toka u prepress odeljenju sa mogućnošću praćenja svake faze bez obzira na vremenski period trajanja iste. Pomoću ovog softvera smanjuje se broj grešaka i podiže efikasnost.

„Flexrip“ je proizvod kompanije „ESKO“ namenjen pripremi (rastriranju) fajlova za postupak osvetljavanja na štamparskoj ploči. Zbog širokog spektra izbora linijatura, oblika rasterske tačke i vrsta rastriranja, „Flexrip“ omogućava jednostavno prilagođavanje postupka rastriranja i pripreme materijala za sve tehnike štampe. „Flexrip“ podržava klasičnu (AM), monet (FM) i hibridnu (Samba) tehnologiju rastriranja.

„Flexproof“ je odgovor na rastuću potrebu za probnim otiskom u industriji ambalaže. U savremenom načinu komunikacije između štamparije i dizajn agencija i marketing odeljenja kupaca probni otisak predstavlja univerzalni jezik komuniciranja. Probni otisak obezbeđuje uočavanje grešaka u najranijoj fazi radnog toka.

„Artpro“ obezbeđuje brži i precizniji rad na obradi elektronskih fajlova, pruža mogućnost automatskog trapovanja, kombinovanja različitih linijatura rastriranja na istoj separaciji kao i mnoge druge opcije koje su nedostupne u „Adobe Illustrator-u“. „Artpro“ podržava sve industrijski standardne formate fajlova.

„Desk Pack“ predstavlja „plug-in“ za „Adobe Photoshop“ i „Adobe Illustrator“. „Desk Pack“ raspolaže sa dve moćne alatke „Flexo tools“ i „Flexo inks“ koje u kombinaciji omogućavaju obradu fotografija bez gubljenje kvaliteta, odnosno kontrasta fotografije. „Flexo inks“ alatka pruža široku mogućnost kombinovanja postojećih boja u određenom dizajnu u cilju dobijanja određene nijanse boje.

„HD flexo“ pomoću HD laserske glave za graviranje fotopolimernih ploča, doprinosi podizanju kvaliteta izrade štamparskih formi povećanjem izlazne rezolucije a samim time i podizanju kvaliteta štampe. „HD flexo“ obezbeđuje izlaznu rezoluciju od 4.000dpi na osvetljivaču umesto dosadašnjih 2.540dpi. Visoka rezolucija će doprineti kvalitetnijoj štampi finih raster tonskih prelaza sa izuzetnom oštrinom. Flekso tehnologija obezbeđuje štampu rasterskih vrednosti ispod 3% zahvaljujući posebnom načinu rastriranja sa „supported dots“ tehnologijom. Pored niskih rasterskih vrednosti koje su novom tehnologijom omogućene u štampi, takođe je došlo do unapređenja štampe punih tonova zahvaljujući „microcells“ tehnologiji koja obezbeđuje bolji transfer boje na podlogu za štampu.

comex-sabac-prepress

Laminiranje

Laminiramo materijale sa izuzetnim adhezivnim svojstvima

U cilju adekvatne izrade i snabdevanja kupaca kvalitetnim dupleks, tripleks i kvadripleks materijalima „Comex“ je danas opremljen sa dve mašine za laminaciju materijala vodeće kompanije „Nordmeccanica“.

Laminiramo materijale sa izuzetnim adhezivnim svojstvima između pojedinačnih slojeva. U „Comexu“ danas koristimo više vrsta adheziva kako bi se u potpunosti odgovorilo zahtevima tržišta po pitanju kvaliteta laminacije materijala. Nadolazeći trend cirkularne ekonomije i korišćenje istorodnih materijala u reciklabilnim monoblok strukturama pomera težište fokusa fleksibine ambalaže na koje je „Comex“ danas spreman da odgovori.

laminiranje comex sabac

Postpress

Dorada ambalažnih materijala

Postpress služba zauzima važno mesto u našem proizvodnom lancu. Za naše kupce obezbeđujemo visok kvalitet završne obrade materijala sa razvijenim sistemom praćenja (tracking) i identifikacije pomoću barkodova.

„Comex“ danas poseduje:

  • Dva „slitera“ – rezača, od čega jedan automatski sa duplim osovinama za brzu zamenu rolni. Tehničke karakteristike: maksimalna širina materijala 1300mm, maksimalni prečnik rolne 600mm, maksimalna brzina 550m/min).
    Konfekcioniranje za nas predstavlja konvertovanje ambalažnih materijala u oblik kesa u skladu sa zahtevima kupaca za ručno ili automatsko punjenje. Asortiman kesa koje proizvodimo obuhvata kese za dnevne kao i tost hlebove, kese za toalet papir, štapiće za uši, higijenske uloške, kese za konditorsku i „snack“ industriju, kese za pakovanje zrnastih i praškastih proizvoda sa mogućnošću ugradnje aroma ventila, kese za smrznuti program voća, povrća, polupečenog testa, kao i doypack kesica sa perforacijom za pakovanje sokova, šampinjona, feferona, maslina, itd.
  • Mašinu za formiranje kesa različitih tipova: mono, dupleks i tripleks strukture
  • Dve mašine za formiranje kesa od LDPE, OPP, CPP materijala
  • Mašine za formiranje doypack kesica sa ili bez perforacije

postpress comex sabac

Ostala oprema

Tehnološki proces proizvodnje filmova

Pored opreme za štampu, pripremu za štampu i koekstruziju PE filma, “Comex” poseduje svu dodatnu opremu kojom obavlja sve ostale neophodne operacije u tehnološkom procesu proizvodnje štampanih ambalažnih filmova, počev od kompjuterizovane najsavremenije opreme sa kamerom za uvećanje za montažu fotopolimernih ploča, preko automatizovane opreme za pranje aniloks valjaka, do labaratorije radi kontorole kvaliteta ulaznih materijala i kontrole kvaliteta finalnog proizvoda.

ostala-oprema-2020-1