Štampa

Mašine najnovije generacije, vrhunske performanse

comex-sabac-stampa

Strateško opredeljenje da pokrivamo segmente ciljnih tržišta sa najvišim kvalitetom štampe ambalažnih materijala uticalo je da se u koncipiranju tehnologije štampe odlučimo za opremu sa centralnim cilindrom koja je najadekvatnija za štampu tankih filmova, a da kapacitetom štampe do deset boja uvažimo zahtevana rešenja grafičkog dizajna.

Centralno mesto u tehnološkom procesu štampe zauzimaju tri flexo mašine maximalne širine materijala za štampu od 1500 mm. Sve tri mašine su poslednje generacije flekso tehnologije, visokoefikasne i produkcione, opremljene sistemima za 100% inspekciju štampe, sa smanjenom emisijom CO2 i efikasnim sistemima pranja i upasivanja.

Danas smo u mogućnosti kupcima da ponudim dekorativne tehnike parcijalnog lakiranja mat kao i sjajnim lakovima, kao i teksturizaciju dodirne površine ambalaže “paper touch” efekat.

Color Management

Ink maker sistem za kompjutersko spravljanje nijansi boja

Inkmaker automatski disperzioni sistem za proizvodnju štamparski boja, direktno povezan sa X- Rite Ink Formulation softverom za precizno kreiranje nijansi u kombinaciji sa mernim uređaj X- Rite Exact obezbeđuje brzo i precizno kreiranje nijansi u skladu sa zahtevom klijenta.

Esco Kaleidoscope je superioran alat iz porodice Esco Artwork specijalizovan za profilisanje monitora, štamparskih mašina, štampača i njihovog međusobnog usaglašavanja kolor prostora, u cilju realnog prikaza mogućnosti kvaliteta štampe preko proofing sistema.

Zahvaljujući ovakvom color management sistemu mi obezbeđujemo ponovljivost, predvidljivost i doslednost u svakoj fazi proizvodnog procesa.

comex-sabac-color-management

Koekstruzija

Linija za koekstruziju polietilenskog filma

koekstruzija comex sabac

Obzirom na specifične i različite tehnološke i tehničke zahteve ambalažnog materijala koji se koristi na tržištima koje smo ciljno fokusirali, a imajući pre svega u vidu potrebu potpune kontrole tehničkih karakteristika materijala, “Comex” je realizovao investiciju opreme za koekstruziju polietilenskog filma, ukupnog kapaciteta od 2000t/godišnje. Linija za koekstruziju polietilenskog filma je italijanske proizvodnje i čine je troslojni koekstruder i oprema za reciklažu PE filma. Linija za koekstruziju sadrži u svom sastavu i elektronsku kontrolu stabilnosti filma proizvođača „K-design“ koja doprinosi vrhunskim karakteristikama dobijenog polietilenskog filma.

Na ovoj liniji moguće je dobiti višeslojne polietilenske filmove adekvatnih svojstava za pakovanje deterdženata, zamrznutih proizvoda, mleka, papirne i pamučne konfekcije (toalet papiri, maramice, ulošci), kao i različitih zrnastih i praškastih proizvoda. Takođe, moguće je obezbediti idealna svojstva filma za specijalne zahteve pakovanja kao što su vakuumiranje, pasterizacija, visoka brzina pakovanja, itd..

Polietilen koji se proizvodi je idealnih mehaničkih svojstava kada je u pitanju upotreba filma za štampu i laminaciju, a može se dobiti u debljinama koje se kreću između 25 i 200 mikrona, sa maksimalnom širinom od 1,6 m, što pokriva zahteve naših ciljnih tržišta. Proces dodavanja ulaznih sirovina (granulata) vodi se elektronski, gravimetrijskom metodom, što obezbeđuje pravilnu distribuciju željenog svojstva po čitavoj površini materijala.

Prepress

Odeljenje je opremljeno savremenim grafičkim tehnologijama i alatima

U saradnji sa firmom Esko Artwork Comex prepress odeljenje je opremljeno savremenim grafičkim tehnologijama i alatima. Comex danas u odeljenju grafičke pripreme poseduje sledeće Esko softvere:

Automation engine softver je novi standard uspostavljanja automatizovanog radnog toka u prepress odeljenju sa mogućnošću praćenja svake faze bez obzira na vremenski period trajanja iste. Pomoću ovog softvera smanjuje se broj grešaka i podiže efikasnost.

Flexrip je proizvod kompanije Esko namenjen pripremi (rastriranju) fajlova za postupak osvetljavanja na štamparskoj ploči. Zbog širokog spektra izbora linijatura, oblika rasterske tačke i vrsta rastriranja, Flexrip omogućava jednostavno prilagođavanje postupka rastriranja i pripreme materijala za sve tehnike štampe. Flexrip podržava klašičanu (AM), monet (FM) i hibridnu (Samba) tehnologiju rastriranja.

Flexproof je odgovor na rastuću potrebu za probnim otiskom u industriji ambalaže. U savremenom načinu komunikacije između štamparije i dizajn agencija i marketing odeljenja kupaca probni otisak predstavlja univerzalni jezik komuniciranja. Probni otisak obezbeđuje uočavanje grešaka u najranijoj fazi radnog toka.

Artpro – Obezbeđuje brži i precizniji rad na obradi elektronskih fajlova, pruža mogućnost automatskog trapovanja, kombinovanja različitih linijatura rastriranja na istoj separaciji kao i mnoge druge opcije koje su nedostupne u Adobe Illustrator-u. Artpro podržava sve industrijski standardne formate fajlova.

Desk Pack – predstavlja plug-in za Adobe Photoshop i Adobe Illustrator. Desk Pack raspolaže sa dve moćne alatke Flexo tools i Flexo inks koje u kombinaciji omogućavaju obradu fotografija bez gubljenje kvaliteta, odnosno kontrasta fotografije. Flexo inks alatka pruža široku mogućnost kombinovanja postojećih boja u određenom dizajnu u cilju dobijanja određene nijanse boje.

HD flexo pomoću HD laserke glave za graviranje fotopolimernih ploča, doprinosi podizanju kvaliteta izrade štamparskih formi povećanjem izlazne rezolucije a samim time i podizanju kvaliteta štampe. HD flexo obezbeđuje izlaznu rezoluciju od 4000dpi na osvetljivaču umesto dosadašnjih 2540dpi. Visoka rezolucija će doprineti kvalitetnijoj štampi finih raster tonskih prelaza sa izuzetnom oštrinom. Flexo tehnologija obezbeđuje štampu rasterskih vrednosti ispod 3% zahvaljujući posebnom načinu rastriranja sa supported dots tehnologijom. Pored niskih rasterskih vrednosti koje su novom tehnologijom omogućene u štampi, takođe je došlo do unapređenja štampe punih tonova zahvaljujući microcells tehnologiji koja obezbeđuje bolji transfer boje na podlogu za štampu.

comex-sabac-prepress

Laminiranje

Laminiramo materijale sa izuzetnim adhezivnim svojstvima

U cilju adekvatne izrade i snabdevanja kupaca kvalitetnim dupleks, tripleks i kvadripleks materijalima „Comex“ je danas opremljen sa dve mašine za laminaciju materijala vodeće kompanije „Nordmeccanica“.

Laminiramo materijale sa izuzetnim adhezivnim svojstvima između pojedinačnih slojeva. U Comexu danas koristimo više vrsta adheziva kako bi se u potpunosti odgovorilo zahtevima tržišta po pitanju kvaliteta laminacije materijala. Nadolazeći trend cirkularne ekonomije i korišćenje istorodnih materijala u reciklabilnim monoblok strukturama pomera težište fokusa fleksibine ambalaže na koje je Comex danas spreman da odgovori.

laminiranje comex sabac

Postpress

Dorada ambalažnih materijala

Postpress – dorada ambalažnih materijala zauzima vežno mesto u našem proizvodnom lancu. Za naše kupce obezbeđujemo visok kvalitet završne obrade materijala sa razvijenim sistemom praćenja (tracking) i identifikacije pomoću barkodova.

Comex danas poseduje:

  • Dva slitera – rezača, od čega jedan automatski sa duplim osovinama za brzu zamenu rolni. Tehničke karakteristike: max. širina materijala 1300 mm, max. prečnik rolne 600 mm, max. brzina 550 m / min).
    Konfekcionianje za nas predstavlja konvertovanje ambalažnih materijala u oblik kesa u skladu sa zahtevima kupaca za ručno ili automatsko punjenje. Asortiman kesa koje proizvodimo obuhvata kese za dnevne kao i tost hlebove, kese za toaletne papire, štapiće za uši, higijenske uloške, kese za konditorsku i snack industriju, kese za za pakovanje zrnastih i praškastih proizvoda sa mogućnošću ugradnje aroma ventila, kese za smrznuti program voća, povrća, polupečenog test, kao i doypack kesica sa perforacijom za pakovanje sokova, šampinjona, feferona, maslina, itd..
  • Mašinu za formiranje kesa različitih tipova: mono, dupleks i tripleks structure
  • Dve mašine za formiranje kesa od LDPE, OPP, CPP materijala
  • Mašine za formiranje doypack kesica sa ili bez perforacije

postpress comex sabac

Ostala oprema

Tehnološki proces proizvodnje filmova

Pored opreme za štampu, pripremu za štampu i koekstruziju PE filma, “Comex” poseduje svu dodatnu opremu kojom obavlja sve ostale neophodne operacije u tehnološkom procesu proizvodnje štampanih ambalažnih filmova, počev od kompjuterizovane najsavremenije opreme sa kamerom za uvećanje za montažu fotopolimernih ploča, preko automatizovane opreme za pranje aniloks valjaka, do labaratorije radi kontorole kvaliteta ulaznih materijala i kontrole kvaliteta finalnog proizvoda.